top of page
Writer's pictureNihal Aydın

Psikodrama(Rüyalar ve Yaşantılar)

PSİKODRAMA (Çağrışım,Dönüşüm,Değişim)

Psikodrama kişilerin iç dünyalarının eyleme dönüşmesi olarak tanımlanabilir. Spontan tiyatrodan yararlanarak geliştirilen bir ruhsal gelişmeyi eyleme dönüştürebilecekleri gibi, geleceğe/tedavi yaklaşımıdır.




PSİKODRAMA GRUP ÇALIŞMASI

Psikodrama kişilerin iç dünyalarının eyleme dönüşmesi olarak tanımlanabilir. Spontan tiyatrodan yararlanarak geliştirilen bir ruhsal gelişme/tedavi yaklaşımıdır. Psikodramada insanlar geçmişte yaşadıkları birtakım olayları eyleme dönüştürebilecekleri gibi, geleceğe ilişkin hayallerini hatta rüyalarını da sahneye getirebilirler

Psikodrama sayesinde kişiler, iç yaşantılarını psikodrama sahnesinde somutlaştırabilirler. Sahip olduğumuz bir iç yaşantı, geçmişteki bir olayla ilgili olabilir ya da henüz gerçekleşmemiş olabilir. Sahnede tekrar yaşanır. “Tekrar yaşama”, geçmişteki bir olayın yeniden yaşanması şeklinde olabileceği gibi, hayalin provası şeklinde de olabilir. Moreno’ya göre, birtakım yaşantıların psikodrama sahnesinde tekrarlanmasının iyileştirici/tedavi edici bir işleve sahip olmasının nedeni, “ikinci kez yaşanan her gerçek, birinciden kurtuluştur”, biçimindeki yaklaşımıdır.

Psikodramanın temel araçları vardır.

1. Sahne-dekor

2. Yönetici

3. Başoyuncu

4. Yardımcı oyuncular

5. Grup.

Sahne-Dekor: Moreno’ya göre sahne, objektif ve tedavi edici bir ortam yaratmaktadır. Oturumun başlangıcında, başoyuncu ile birlikte yönetici sahneye çıkar; ve oyunun akışı içinde gerektiğinde oyunda rol alacak yardımcı oyuncuları sahneye çağırır. Başoyuncu canlandıracağı olayın geçtiği yerdeki nesneleri/eşyaları, sahneye sözel olarak yerleştirir. Dekor tanımlanıp yerleştirme bittikten sonra, gerek başoyuncu, gerek grup üyeleri ve yönetici için odanın bir köşesi olayın canlandırılacağı yerdir.

Yönetici: Psikodrama oturumlarını yöneten profesyonel kişilere çeşitli adlar verilmektedir. Moreno bazı yazılarında buna yönetici, bazılarında ise direktör demektedir. Yöneticinin üç temel fonksiyonu vardır. Yöneticinin birinci fonksiyonu oyunun prodüktörü olması, ikinci fonksiyonu terapisti olması ve üçüncü fonksiyonu ise analisti olmasıdır.

Başoyuncu: Psikodramada, kişisel bir konuyu/sorunu gruba getirerek sahnede canlandıran kişiye başoyuncu denir.

Yardımcı Oyuncular: Bir başoyuncu, belli bir konuyu dramatize etmek üzere sahneye geldikten sonra, genellikle kendisine yardımcı olacak kişilere ihitiyaç duyar. Bu ihtiyacı karşılamak üzere sahneye gelen grup üyelerine yardımcı oyuncu adı verilir. Yardımcı oyuncular, başoyuncunun katarsis sağlayabilmesi için gereken her türlü rolü alırlar; bazen kendi insiyatifleriyle, bazen de yöneticinin direktifleriyle, başoyuncunun katarsis sağlaması ve içgörü kazanmasına katkıda bulunacak şekilde sahnede görev yaparlar.

Grup (İzleyiciler): Psikodramanın oyun aşamasında başoyuncu ve yardımcı oyuncular sahnede oyuna başladıktan sonra, diğer üyeler sahne dışında toplanarak oyunu izlerler. ‘İzleyiciler’ adı verilen bu grup üyeleri, oyun sırasında sahnedeki başoyuncuya gerektiğinde destek olmak için bekleyen potansiyel güçtür. İzleyiciler hem başoyuncuya destek olurlar, hem de kendileri de ruhsal yönden gelişme fırsatına sahip olurlar.



Tarih :25.03.2018

Locasyon :Mecidiyeköy/İstanbul

Saat: 10.00 -18.00

15 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page